Zen

De kern van zen
gaat over iets
dat er al is.

Meditatie is onze centrale beoefening, het hart van Zen. Simpelweg stil zitten op een kussentje, in een houding die alerte concentratie bevordert. De adem tellen of volgen. Of alleen maar zitten, niets doen en gewaar zijn wat er gebeurt. Een zeer eenvoudige oefening, met de kracht om onszelf en ons leven volledig te transformeren, maar niet zo makkelijk als het lijkt. Hoe krijg je het voor elkaar om deze oefening met regelmaat te doen, terwijl je leven al zo vol is? En hoe zorg je ervoor dat je doorgaat, als de oefening je met jezelf confronteert? Dat zijn de punten waar het mediteren in een groep en bij een leraar je uitstekend kunnen helpen. Dat zijn ook de zaken die bij Zen Zeist in de begeleiding het meest naar voren komen.

Levenskwaliteit

Zen helpt. Je wordt er rustiger van en meer ontspannen. Je wordt helderder en alerter; je kunt jezelf beter concentreren. Je slaapt beter. Je maakt gemakkelijker keuzes en ze zijn nog beter ook. Je bent makkelijker in de omgang, flexibeler, vriendelijker. Je bent betrouwbaarder en krijgt meer voor elkaar. Je geniet meer van de mooie dingen van het leven, de eenvoudige kleine geneugten van alledag. Kortom, je levenskwaliteit neemt toe.

Maar Zen is niet alleen een verbeterprogramma voor jezelf en voor je leven. In tegendeel. De kern van zen gaat over iets anders, over iets dat er al is, in onszelf en in ons leven. Dat er altijd al was en altijd zal zijn. Waar we ons voor kunnen openen, in thuis kunnen komen. Zenbeoefening helpt om te leren zien wat er is, wat zich afspeelt in ons leven. Om wat er is te leren waarderen, in plaats van te willen veranderen of verbeteren. Dat vraagt om ons te bevrijden, van de beperkingen in ons denken en van de verstikkende patronen en gewoonten in ons leven. Volledige bevrijding is elk moment mogelijk. Maar meestal vraagt het een lange tijd van geduldig oefenen voor het nieuwe perspectief zich onverwacht voor ons opent. Verlichting of bevrijding, hoe je het ook wilt noemen, staat daarom zeker bij de doorgaande groepen meer centraal in de lessen dan het verbeteren van onszelf en van ons leven.

Rijke traditie

De eenvoudige oefening van stille meditatie is een onderdeel van een zeer rijke traditie, Zen. Die traditie vindt zijn oorsprong bij de Boeddha in het India van 2500 jaar geleden. Via China en Japan, waar belangrijke aspecten en inzichten aan de beoefening zijn toegevoegd, is Zen bij ons in het Westen gekomen. Hier transformeert de traditie tot eigentijdse, in onze cultuur passende vormen. Bij Zen Zeist zie je daarom aspecten van de beoefening die stammen uit India, China, Japan, de VS en Europa. Naast zitmeditatie beoefenen we loopmeditatie, theeceremonie, het reciteren van een oude tekst (hartsutra), luistercirkels, persoonlijk onderhoud (daisan), werken met traditionele verhalen en vragen om inzicht te verkrijgen (koan). Al bij al vormt deze waaier van activiteiten, zoals we die met elkaar beoefenen, een rijke weg. Een intiem pad dat onszelf en ons leven in een ander licht zet.